EEn gezonde omgeving

We kunnen niet zonder!

Een gezonde omgeving begint bij jezelf

De hemel en aarde kunnen lang leven, omdat ze niet voor zichzelf leven.

Lao-TSE


Zorg goed voor jezelf, elkaar en de aarde

We hebben allemaal primaire basisbehoeften, zoals eten, drinken en een dak boven ons hoofd. In Nederland is dit de gewoonste zaak van de wereld, of toch niet? Dit is zeker niet overal zo. In het nieuws krijgen we helaas steeds meer berichten dat ook in Nederland deze primaire behoeften voor steeds meer mensen niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Als je naar deze afbeelding bekijkt, ook wel de piramide van Maslow genoemd, zie je dat dit wel het fundament is. Al het andere wat erboven op zit is secundair aan deze primaire behoeften, maar zeker niet onbelangrijk. Het daarom belangrijk om te blijven waarderen, ook al sta je er niet dagelijks bij stil, dat het een luxe is als je dit wel bezit! Als we echter door blijven gaan, zoals we afgelopen decennia met z'n allen geleefd hebben, zou het zou maar eens kunnen gaan veranderen, zelfs hier in Nederland.

We leggen uit wat we hiermee bedoelen

Ben zuinig met ons drinkwater en geniet ervan!

We zijn het zo gewend dat we altijd toegang hebben tot (drink)water. Het is zo gewoon, dat velen niet meer de waarde ervan inzien. Sommige mensen 'lussen geen water' denken ze. Maar wij als mens houden het nog geen week uit zonder vocht, ofwel water. Natuurlijk kun je ook voldoende vocht binnenkrijgen als je sapjes drinkt en veel fruit eet, maar we moeten niet onderschatten hoe belangrijk puur water voor ons lichaam is. Als we dan nagaan hoeveel liter water wij dagelijks verspillen met z'n allen dan is dat ongekend! Helaas krijgen we ook steeds meer berichten te horen dat de levering van drinkwater, zowel de kwaliteit als beschikbaarheid, in de toekomst problematisch kan worden als er niets veranderd.

Leer weer genieten van onbewerkt eten

Voeding, een thema wat voor velen van allerlei gedachten oproept. Dit is ook niet gek, want eten behoort tot één van onze primaire levensbehoeften. Helaas is onze kijk op voeding echter helemaal verstoord geraakt. Afgelopen eeuw is er heel veel veranderd in ons eetgedrag. Waar de generatie van de babyboomers denk ik nog goed kan herinneren dat ze als ze geluk hadden één keer per week een snoepje kregen zien we dat de huidige kinderen dit al dagelijks aangeboden krijgen. Is dit erg? Als dit met mate is en in kleine porties denken wij niet. Maar veelal zijn ook de porties vergroot en eten sommige kinderen al meerdere keren per dag veel suikerhoudende producten. Daarnaast was het lapje vlees vroeger veel kleiner dat je op je bord kreeg en nog niet vanuit de bio-industrie komend. Ook lagen de supermarkten niet zo vol als tegenwoordig. 

Door de digitaliseren is de psychomarketing van de grote bedrijven steeds doeltreffender geworden en bereiken ze dagelijks miljoenen mensen. We worden als het ware geprogrammeerd om te kiezen voor bewerkte en veelal ongezonde voedingsproducten. Waarom? Hieraan is gewoonweg meer te verdienen en het zorgt ervoor dat je je lichaam niet écht voed, maar vooral vult, waardoor de prikkel naar nog meer van deze producten aanwezig blijft. Voor je gezondheid natuurlijk super slecht, maar voor de producent ervan geweldig!

Laten we eens teruggaan naar de basis. Laten we eens gaan kiezen voor het voedsel wat hier op de foto te zien is. Voedsel die niet produceert is in de fabriek en waar niet allerlei dingen in toegevoegd zijn. Laten we weer gaan genieten van pure, onbewerkte voeding. Voeding dat ons lichaam voed en ook echt nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Als we bewuster hier mee omgaan dan kunnen we al heel veel winst verwachten onze gezondheid als mens én voor de aarde!

Schone lucht, kennen we dat nog?

Onze ademhaling, we kunnen niet zonder. Als we geboren worden begint ons leven op aarde met de eerste ademhalingsteug en als we overlijden blazen we onze laatste adem uit. Iedere dag ademen we duizenden keren, gelukkig veelal onbewust. Maar wat ademen we in? We hoeven er niet omheen te draaien: we leven niet op het schoonste plekje op aarde. De lucht die wij in Noord-Brabant inademen is niet meer van hoge kwaliteit. Ons lichaam kan veel hiervan gewoon opruimen, maar wordt hierdoor wel steeds meer belast. Door al meer bewust een neusademhaling te oefenen kun je al een deel van deze vervuiling opvangen, ten opzichte van het ademen door je mond. Maar wat kun je nog meer doen? Een vitaal lichaam zal in ieder geval meer capaciteit hebben om deze schadelijk stoffen de baas te blijven. 

Microplastics en Chemicaliën

Toxische stoffen kunnen uit plastic verpakkingen in ons voedsel lekken. Bisfenolen en ftalaten (chemische stoffen die worden toegevoegd aan plastic) kunnen zo in ons lichaam terechtkomen. Denk aan je plastic fles olijfolie, de verpakking van een stuk kaas en een in plastic verpakte magnetron maaltijd. Plastic voedselverpakkingen zijn een belangrijke bron  van schadelijke chemische stoffen in ons lichaam. Als we daarbij ook nog alle chemicaliën optellen in onze schoonmaakmiddelen én onze cosmetica producten die we bijna iedere dag gebruiken, dan wordt deze lijst van producten erg lang. Maar hoe verander je dit?

Wil je meer hier over weten, verwijzen we je graag naar Stichting Tegengif

WIl jij ook meer kennis krijgen hierover? Start vandaag nog!